Budowa lub remont domu czy mieszkania przebiegły sprawnie? Jesteś zadowolony z mebli? Pomogło Ci biuro projektów? W takim razie skomentuj usługę lub ofertę i podziel się nią z innymi użytkownikami. Dzięki temu pomożesz innym podjąć właściwą decyzję. Dodaj komentarz w celu rozwinięcia naszego katalogu firm. Skorzystaj z usług budowlanych czy architektonicznych, które oferują firmy działające na terenie całej Polski. Sprawdź ich ofertę i skorzystaj z usług.
Jakie są podstawowe rodzaje tarcicy?
Drewno to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych materiałów budowlanych. Wykorzystuje je się do stawiania konstrukcji domów i innych budynków. Świetnie odnajduje się również podczas prac wykończeniowych. Jednak, zanim drewno zostanie użyte do budowy, musi zostać odpowiednio obrobione. Proces ten odbywa się na tartaku, a produktem końcowym drzewa jest tak zwana tarcica. Czym ona właściwie jest i jakie są jej rodzaje?
Jak wytwarza się tarcicę?
Tarcica to prościej mówiąc obrobione drewno, które występuje w postaci bali, desek albo listew. Wytwarzane one są w procesie piłowania drzewa wzdłuż jego osi na mniejsze kawałki. Sprzętem obrabiającym drewno podczas cięcia jest trak, który sprawia, że przycinane drewno osiąga określony wygląd oraz wymiary.
Po obróbce tarcica poddawana jest suszeniu. W suszarni deski ulegają niewielkiemu kurczeniu, dlatego podczas obróbki należy uwzględnić nieco większe wymiary niż te, które zażyczył sobie klient.
Tartak Hajduczek to firma zajmująca się produkcją wysokiej jakości tarcicy zarówno dla prywatnych klientów, jak i większych firm. Dlatego, jeśli szukasz miejsca, gdzie możesz zaopatrzyć się w deski konstrukcyjne bądź skorzystać z tym podobnych usług tartacznych, koniecznie zapoznaj się z ich bogatą ofertą.
Charakterystyka oraz rodzaje tarcicy
W zależności od potrzeb klienta na rynku wyróżnia się przynajmniej kilka głównych rodzajów tarcicy. Jedną z popularniejszych klasyfikacji jest podział ze względu na sposób obróbki. W tym przypadku wytwarzane drewno dzieli się na obrzynane lub nieobrzynane.
To pierwsze charakteryzuje się obrobioną powierzchnią z każdej możliwej strony. W tym przypadku wszystkie krawędzie stają się płaskie. Tarcica nieobrzynana z kolei podlega obróbce z dwóch stron. Krawędzie desek pozostają nieobrobione.
Istotnym aspektem podczas podziału tarcicy są również jej wymiary. W takiej sytuacji zwraca się uwagę na grubość oraz przekrój poprzeczny drewna. Tarcica o grubości od 2 do 5 centymetrów to po prostu deski. Wyroby mieszczące się w granicach 5-10 centymetrów zalicza się do bali.
Jeśli chodzi o średnicę przekroju poprzecznego, wyróżnia się cztery rodzaje tarcicy. Są nimi:
- listwy o przekroju od 12x24 do 29x70 mm,
- łaty o przekroju od 28x63 do 75x140 mm,
- krawędziaki o przekroju od 100x100 do 175x175 mm,
- belki o przekroju od 200x200 do 275x275mm.
Najczęściej wykorzystywane drzewa, z których produkuje się tarcice to między innymi sosna, świerk, dąb, brzoza oraz buk. Wyroby takie znajdują zastosowanie nie tylko w budownictwie, ale również w stolarstwie oraz szkutnictwie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz do artykułu
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana